vrijdag, oktober 30, 2009

Kanaleneiland Noord-Noord

Op zondagmiddag vond in de moskee aan het Attleeplatsoen een bijeenkomst van de huurdersvereniging Kanalenieland Noord-Noord plaats. Het was een informatieve bijeenkomst over de plannnen van de gemeente met onze wijk (het gedeelte tussen de Trumanlaan, Attleeplantsoen, Van Heuven Goedhartlaan en de Rooseveltlaan). De gemeente en Mitros willen graag slopen, maar de huurdersvereniging lijkt daarop tegen te zijn. In ieder geval willen ze een woonwensonderzoek met daarin 4 opties:

  1. Niets doen

  2. Lichte renovatie met behoud huurcontract

  3. Grondige renovatie: dubbel glas, cv en lift

  4. Sloop


In de handen hebben zij genomen Kees van Oosten als jurist. Kees van Oosten is een sociaal bewogen man met enige juridische kennis. Hij noemt zich juridisch adviseur of jurist. Hij is bekend van rechtzaken tegen de gemeente Utrecht. Desnoods laat hij het oplopen tot de Raad van State. Een enkele keer wint hij een zaak, voor de rest van de zaken weet hij hooguit tijd te rekken. In een interview noemde hij zichzelf onlangs het geweten van Utrecht.

Kees van Oosten hield een verhaal over de juridische kant van de zaak. Hij vertelde dat een gemeente en een woningbouwvereniging pas bewoners mogen verzoeken te vertrekken als aan de volgende eisen is voldaan:

  1. Dringend eigen gebruik

  2. Bestemmingsplan met koopwoningen

  3. Nog een derde die is me ontgaan


Onder dringend eigen gebruik noemde hij het feit dat de woningen zo slecht waren geworden dat ze grondig gerenoveerd of vervangen moesten worden. Volgens Kees van Oosten verkeren de flats nog in bouwkundig goede staat, want in het centrum en rond Wilhelminapark staan huizen van 200 jaar oud. "Hoe kan het dan dat deze woningen van 40 jaar oud nu opeens gesloopt moeten worden?" aldus Van Oosten.

Hij begon zijn verhaal met een politiek statement, namelijk dat de gemeente graag de hoeveelheid sociale huur naar beneden wil brengen (van 46% van het totale woningaanbod naar 30%) en dat de gemeente geen concentratie van sociale huur met de daarbij behorende problematiek (groepering van minderheden en minima op een kleine kluit) meer wil. Dit laatste is het zogenaamde spreidingsbeleid. Hij waarschuwde de aanwezigen dat als deze trend doorgaat dat onze kinderen niet 6 jaar, maar 10 jaar zullen moeten wachten op een sociale huurwoning. Woorden als "jullie hebben recht op sociale huur" kwamen regelmatig uit zijn mond.

berichten hierover zet ik voort op K-NN

Labels: , ,