woensdag, november 21, 2007

De Top2000

Het is weer het eind van het jaar en dan maakt iedereen zo zijn eigen balans op. Muziekzenders grijpen deze gelegenheid aan om hitlijsten aller tijden te presenteren. De bekendste is wel de top2000 op Radio 2. Even goed is ook de lijst van Veronica die vanaf 9 december wordt uitgezonden.

Rond de top 2000 is nogal wat commotie: christenen willen de gelegenheid aangrijpen om heel Nederland vlak voor de jaarwisseling te laten luisteren naar een nummer waarin Gods naam groot gemaakt wordt. Helaas zijn de "popmuziekchristenen" het niet met elkaar eens, want er is enerzijds een lobby voor Delirious? met Our God reigns:



en anderzijds een lobby voor Hillsong met Tell the world:



Ook vanuit Groningen is er een lobby, maar dan voor Ede Staal.

Over het algemeen zijn dit acties waar ik mij niet aan bezoedel, temeer daar Delirious? en in mindere mate Hillsong artiesten van lik mijn vestje zijn, die vooral preken voor eigen parochie. Er gaat van christelijke popmuziek weinig wervends uit. Hillsong dat ik nog het aardigst vindt, kent vele gelijkklinkenden in het seculiere gebied die vele malen beter zijn en Delirious? is overbodige muziek. Nee christelijke popmuziek is leuk voor mensen die allang geloven, maar bang zijn dat seculiere muziek een instrument van de duivel is.

In dat laatste zit een kern van waarheid: de muziek die we luisteren beïnvloedt ons, daarom is het goed om scherp te zijn op wat we luisteren. Christelijke popmuziek vervult dus weldegelijk een behoefte en dat is goed. Maar in kwaliteit zal geen relirocker kunnen tippen aan het lijstje dat ik gemaakt heb voor de top2000:

Top2000 stemlijst van Kees Kramer

Queen - Don't stop me now
The Who - Baba O'Riley
Mike Oldfield & Maggie Reilly - Moonlight shadow
Barry McGuire - Eve of destruction
Pearl Jam - Alive
Kayak - Ruthless queen
Pink Floyd - Comfortably numb
Mark & Clark Band - Worn down piano
Something Happens - Parachute
Sparks - This town ain't big enough for the both of us
Eigen keuze
Eric Johnson - Cliffs of Dover

Toch is mijn sympathie gewekt voor deze acties tbv Hillsong cs nu blijkt dat de radio2 Gestapo en met name de radio2 Rundfunkführer besloten heeft dat deze acties uit de bozen zijn en de lijst bezoedelen. Kijk hier: In de tussentijd mag elk nieuwe uur een radio2-dj een nummer van zijn of haar voorkeur aanprijzen aan de mensenmassa die afgestemd heeft op hun show. Dus Jan Publiek mag het niet, want dat soort individuele acties is slecht, maar de grote leider mag zijn radio2-jocks wel zijn keuzes laten propageren? Hield de publieke omroep niet onlangs de week van de democratie?

Ik stel een revolutie voor. Iedereen stemme: Anarchy in the UK van The Sex Pistols en geeft daarbij als persoonlijke motivatie (je mag namelijk een persoonlijke motovatie geven voor één nummer) "weg met de radio2 dictatuur!"

Volgend jaar kan Ede Staal dan samen met Hillsong en (o laat het niet waar zijn!) Delirious? de top drie bezetten.

2 Comments:

At 22/11/07 3:56 p.m., Anonymous Anoniem said...

Heya! Dat je Kayak erop zet levert je mijn eeuwig respect op... en over die christendingen: ookal komen ze niet in de top2000, zo hebben ze toch hun doel bereikt. Er wordt over gesproken, dus mensen komen toch weer even in contact met christelijkheid zeg maar :) Christianity Rules!

Maar toch, Kees, ik lees nieuw-rechts geluid in je blog... je vindt dat Jan Publiek evenveel macht moet hebben als mensen die geacht worden verstand van zaken te hebben, nl de DJ's? Dat vind ik raar, ben je dan ook voor lekenrechtspraak en referenda?

 
At 22/11/07 4:01 p.m., Blogger Kees Kramer said...

Beste Daaf,

In wezen is zo'n top2000 een grote volksraadpleging en als het om onzinnig vermaak, zoals muziek op de radio, gaat, vind ik dat prima. En uiteraard hoort in zo'n volksraadpleging Jan Publiek even veel rechten te hebben als de DJ.

Als het gaat om gewichtige zaken, zoals het openbaar bestuur, dient Jan Publiek zijn hoofd te houden.

 

Een reactie posten

<< Home