dinsdag, februari 27, 2007

Der Jan war

Grote Jan stopt met wielrennen. Mijn held is 33 jaar en is na een carrière van vele podiumplaatsen in de tour, Olympisch goud, wereldtitels etc. etc. gestopt.

Jan gaf de wielerliefhebber hoofdbrekens. Hij is sympathiek, hij vecht, hij geniet overduidelijk van het leven, is een gentleman en fietst ontzettend hard. Kortom, iemand die je hart steelt. Hij won de tour als leerling. Reed met de besten mee: Pantani, Riis, en Armstrong. Deze laatste had goede woorden over voor het sportieve hart van Der Jan.


Zijn stijl als tijdrijder maakte mij erg blij. Een net op tijd afgetraind lijf dat doodstil op de fiets zit. Heel licht deint de ruggengraat en toch gaat mijnheer tegen de 70 per uur op de rechte stukken.



Bergop ging hij diep in het rood. Bekend is zijn mijnwerkerskop, een gitzwart hoofd, dat aan alle kanten dreigt te ontploffen.



Maar het levensgenieten werd zijn carrière al bijna fataal, nadat hij op een housefeest XTC geslikt had. Das doping, een renner met een proflicentie mag daarmee nooit aangetroffen zijn. Goed, foutje kan gebeueren, maar vorig jaar kwam daar het "Spaanse dopingschandaal" bij. Jan werd genoemd in de dossiers van dopingdokter Fuentes, Jan werd persona non grata en is nu gestopt. Bij mijn weten heeft hij zich nooit verweerd.

Wat zal er van hem worden? Baantje in de wielrennerij als ploegleider, alternatieve carrière, aan de drank of diep in de put? Ben benieuwd.